מכירים את זה שאתם מתאמנים כל כך הרבה ולא רואים את התוצאות שאתם מצפים לראות? יש כל מיני סיבות לעניין הזה, אבל אחת מהן היא אב מזון קריטי שלא מייחסים לו חשיבות רבה מספיק בתהליך. דווקא בגלל שמפספסים אותו, מתאמנים לא רואים את התוצאות שהם מצפים לראות.
יוצא לי לעקוב אחרי מתאמנים חובבניים שאוכלים "בריא" ומקפידים על ירקות ופחמימות מלאות, אבל מפספסים מרכיב חשוב – חלבון.
אני כמובן מסכימה עם זה שחשוב מאוד לשלב פירות וירקות בתזונה שלנו, דגנים מלאים עם יכולת מהממת לשדרוג השובע לטווח ארוך, לשתות מספיק מים ולא לשכוח כמובן מנות שומן חיוניות, אבל מה עם חלבון?
אתם משקיעים כלכך הרבה מאמצים בחדר הכושר, אתם מצפים כלכך לראות שינוי מהותי במראה החיצוני שלכם, אבל לא משקיעים מספיק בדברים העיקריים שצריך לצרוך כדי לראות באמת את השינוי ולראות את השריר משתנה בהתאם.
למה חלבון הוא מרכיב כל כך קריטי בתזונה שלנו?
החלבון הוא אב המזון שאחראי לעצם קיומו של השריר. הוא ממש אב הבניין שבונה את השריר ודואג לשמור על תחזוקתו היומיומית במיוחד כאשר מבצעים אימוני התנגדות (כוח).
קצת על השריר – השריר הוא למעשה רקמה שמסוגלת להתכווץ ובכך להניע את הגוף ולייצר כוח. תפקידו של השריר הוא להניע את הגוף לאחר שהוא מקבל פקודה ממערכת העצבים, הוא עוזר לשמור על יציבה תקינה וגם להגן מפני זעזועים שהגוף חווה. מתאמנים בתחילת דרכם העידו שהם מרגישים שיפור בתפקוד יומיומי בזכות אימוני כוח שחיזקו להם את השרירים, כך שלאימונים מסוג זה יש יכולת מדהימה לדחיית מצבים סיעודיים בגילאים המאוחרים יותר.
צריכת החלבון האידיאלית לאדם עומד בממוצע על 1.6-2.2 גרם חלבון לקילו משקל גוף וזה בתנאי שאותו אדם מבצע אימוני התנגדות. זאת אומרת, נניח ואני שוקלת 60 קילו, צריכת החלבון היומית שלי צריכה לנוע בין 96-132 גרם חלבון. אם אותו אדם לא מבצע אימוני כוח, צריכת החלבון ככל הנראה תשתנה ולכן יש להתייעץ עם גורם מקצועי.
כשאתם מתאמנים, חשיבות צריכת החלבון היא קריטית ביותר ולכן יש להתייחס לחלבון קודם כל כשבונים ארוחה מסודרת.
צריכת החלבון היא קריטית על מנת "לשקם" את השריר אחרי אימון. מאחר והחלבון בונה את השריר, יש להקפיד להגיע לצריכת החלבון היומית כדי לאפשר לשריר להבנות בצורה המיטבית.
ברגע שצריכת החלבון אינה מספקת ומותאמת למקל ולאופי הפעילות שלכם, השריר לא יצליח להיבנות כמו שצריך והתוצאות להגיע.
למה לחשוב על חלבון קודם כל?
הסיבה היא פשוטה – אנחנו רוצים לקדם את המטרות שלנו תמיד ולכן אנחנו נשאף לחשוב קודם כל על מה שרלוונטי ומקדם. כמובן שמעבר לצריכת החלבון יש חשיבות עצומה לצריכת ויטמינים ומינרלים, פחמימות ושומנים, אבל בכל ארוחה חייב להיות חלבון ולכן כדאי לחשוב עליו תמיד, בכל שלב ביום שבו אנו רוצים לאכול, אבל לא לשכוח את המטרות עצמן ולצרוך חלבונים בהתאם לכמות שהמליצו לך.
לסיכום, חלבון הוא אב הבניין שאחראי להתפתחות השריר ולשמירה על תחזוקתו. צריכתו בשגרה היומיומית שלנו היא קריטית על מנת לאפשר לשריר לקיים את הפעולות שלו כראוי וכמובן "לשקם" אותו אחרי אימון. במידה וצריכת החלבון אינה תהיה מספקת בטווח הארוך, התוצאות יאחרו מאוד להגיע ולא נצליח להתקדם כמו שאנחנו מצפים. ליווי צמוד מאוד מומלץ כאשר לא יודעים איך להתנהל. הליווי עצמו מסייע לדיוק המטרה ותכנון היעדים בדרך אליה.
דעו, שגם אם צרכתם יותר, הכל בסדר. במקרים חריגים בהם יש צורך לצרוך מעל 3 גרם חלבון \ משקל גוף, מומלץ מאוד להתייעץ עם גורם מקצועי ולבצע מעקב אחר מדדים רפואיים.