רוצה אורח חיים בריא? זה הרבה יותר מרק אוכל…

אורח חיים בריא זה מושג שרווח בקרב האוכלוסייה הישראלית בשנים האחרונות, במיוחד כשהמודעות לכך עולה עם הזמן. השאלה המתבקשת היא – האם אנשי העולם באמת יודעים מה זה 'אורח חיים בריא', ממה הוא מורכב ומה המשמעות שלו בשגרת החיים שלנו? (הרמז כבר בכותרת – זה הרבה יותר מאוכל…)

אורח חיים בריא הוא המרכיב ההתנהגותי של הבריאות שהאדם יכול לשלוט בו כדי לשפר את איכות חייו במסגרת יכולתו ותנאיו. (ההגדרה לקוחה מגוגל).

אורח חיים בריא: ההגדרה

אם נפרק את ההגדרה, נוכל להבין מספר דברים:

דבר ראשון ולפני הכל, אנחנו אלו שבוחרים אלו חיים אנחנו רוצים לחיות. יש כאלו שמרגישים טוב גם עם אוכל מזין וגם אוכל שחלק מגדירים כ"ג'אנק פוד" ויש את אלו שמנקודת המבט שלהם וההרגשה האישית שלהם יאכלו אך ורק אוכל שקרוב מאוד לצורתו הטבעית כמו ירקות, פירות, ביצים, גבינות, לחם קל, חזה עוף בתבלינים וכו'. אותם אנשים יבחרו שלא לגעת במאכלים "שמנים" יותר וכבדים יותר והם לגמרי ירגישו טוב עם זה ויסיימו את היום שלהם בחיוך.

דבר שני, כל אחד אוהב ולא אוהב דברים מסוימים ועל כן, דרך החיים שלו תהיה שונה מדרך החיים של אדם אחר. כבר יצא לי לפגוש לקוחות שלא מחבבים ירקות ופירות, כך שהקושי שלהם בהשלמת ויטמינים ומינרלים גדול יותר וייתכן שאף יצטרכו להשתמש בגורם חיצוני (תוספי תזונה למינהם) כדי להשלים את החוסרים ולהימנע מתת תזונה (ולא תת משקל, זה שני דברים שונים).

עד עכשיו דיברנו על הפן הפיזי, כלומר תפקוד הגוף ביום יום ושמירה על בריאות הגוף, אבל מה עם הפן הנפשי? את הפן הזה, המון אנשים מפספסים בדרך ומקשים על עצמם את התהליך.

אתם בטח מבינים שלא שווה לאכול כמו רובוט ולפי הספר כדי לשמור על הבריאות אם אנחנו לא מספקים את הנפש, נכון? אז זה בדיוק העניין.

חלק מהפרמטרים הקריטיים לשמירה על אורח חיים בריא, זה להתייחס לרצונות הנפש. כל אחד אוהב לספק את הנפש בדרך אחרת… זה יכול לבוא לידי ביטוי באכילת מתוקים או לחילופין לצאת לריצה. הפרמטר הזה של הרגש לעיתים מתפספס בדרך ולכן הרבה מאוד מהאנשים לא מצליחים להתמיד לטווח הארוך בדיאטות שעתידות להיכשל (עצם השימוש בשם הזה נורא נפוץ ובעייתי).

לסיכום

המושג הזה, אורח חיים בריא, משלב תמיד ובכל מצב בין הפן הפיזי לפן הנפשי. שניהם חייבים לקבל תשומת לב ואני אישית חושבת שבין היתר כדאי ליצור אינטרקציה ואיזון ביניהם. ברגע שאנחנו לא מספקים את אחד הצרכים, אנחנו מתחילים להיפגע וכמובן מכיוונים שונים.

בפן הפיזי, אנחנו עשויים להביא את עצמנו לחוסרים תזונתיים (ויטמינים ומינרלים) והם עצמם אחראים על תפקוד תקין של מערכות שונות בגוף. בפן הנפשי, ברגע שימנעו מאיתנו מאכלים שאנחנו אוהבים, אנחנו כנראה נאבד את יכולת האיפוק ולא נחזיק מעמד.

אם נסתכל בטווח הארוך, מימוש שני הפרמטרים האלו יביא אותנו להגשמה עצמית ולאושר צרוף – אז מי זה שאמר לכם לוותר על שוקולד?!

Scroll to Top